Címlap

A település bemutatása

Csoma község Kaposvár (22 km) és Dombóvár (7 km) városok között, a 61-es közlekedési főút mellett, Somogy és Tolna megyék határán, a Kapos-folyó völgyében fekvő település.
Szomszéd települések: Attala és Szabadi.
Vonattal elérhető a Dombóvár–Gyékényes vasútvonalon, ahol Szabadival közös vasútállomása van.
 
Csoma és környéke már ősidők óta lakott hely, amit a határában feltárt rézkori település és temető is bizonyít
Egy 1138-ból származó latin nyelvű oklevél, mint villa Cuma említi Csomát. Később módosult elnevezésekkel találkozhatunk a község nevével, akár a tatárok dúlásai, törökök sanyargatásai, vagy a Habsburg dinasztia uralkodása alatt. Területe az XVIII. század közepétől a XIX. század közepéig a Hunyady-uradalomhoz tartozott, mindig is aránylag szegény, paraszti sorsú lakossággal.
Kovács Ferenc csomai lakos 2000-ben elkészült és kiadott, 300 oldalas, képekkel, illusztrációkkal ellátott monográfiája teljes mértékben felöleli és ismerteti Csoma történetét, történelmi, gazdasági, társadalmi és egyéb szempontokból is.
 
Csoma 181 lakóépülete 6 utcában települt. A gondozott porták, a komfortos házak sora, a rendben tartott alap közintézmények, a közszolgáltatások szintje jó életfeltételeket tükröz.
A községnek alapszintű intézményhálózata van (Polgármesteri Hivatal – a Nagyberki Körjegyzőséghez tartozik közigazgatásilag -, háziorvosi rendelő, kultúrház, könyvtár-teleház), önkormányzati temetőt tart fenn.
A község valamennyi útja szilárd burkolatú, 1993-ban kerékpárút is épült Szabadi-ig. Az egészségügyi szolgálatot a helyi háziorvos illetve a nagyberki fogorvos látja el. A községben földgázhálózat, korszerűnek mondható telefonhálózat van.
A közeljövő legfontosabb fejlesztési feladata a szennyvízelvezető rendszer kiépítése. Az1960-as évektől egyre többen - főként szakmunkások és középfokú végzettséggel rendelkezők - találtak munkahelyet más ágazatokban, elsősorban Kaposváron, amely tendencia a helyi Termelőszövetkezet megszűnésével is fokozódott. Ugyanakkor igen sok magángazdálkodó jelent meg a faluban a kárpótlási, részarány-tulajdonú földek megművelésére. Fontos szerepet tölt be a foglalkoztatásban a mosdósi kórház, melynek kiszolgáló személyzete jórészt helybeliekből és környékbeliekből tevődik össze.
 
A községben füves futballpálya van. A község északi határában terül el a horgászatra kialakított „csomai-horgásztó” mintegy 7 ha vízterületével. A tó mellett található egy igen érdekes építészeti stílus próbálkozásának „gyümölcse” az ún. „gömbház” épülete, melynek története a ’90-es évek elejére nyúlik vissza. Érdemes megnézni az épületet ill. meghallgatni a helyi emberek véleményét a történtekről.
 
A községtől délre 3 km-es távolságba helyezkedik el a kiváló a mikroklímájának köszönhetően a harmónikus, zamatos borokat termő Öreg-hegy ill. mellette a Nagy-hegy melyek jó bortermő helyek. A szép, rendezett pincékben kiváló borok érlelődnek, melyek a túrázni, kirándulni vágyók részére rendelkezésre állnak. A főbb termelt fajták: olaszrizling, királyleányka, zöldvertelini, kékfrankos, zweigelt és a merlot. Minden év tavaszán – a környező községekkel közös Hegyközség által rendezett borversenyen - hozzáértő, vizsgázott borszakértők minősítik a borokat. Aki szereti a jó borokat, a friss tiszta levegőt és meg akarja ismerni az itteni hegyi gazdák vendégszeretetét, az látogasson ki a szőlő-hegyekre, melyet végig karbantartott, kővel szórt úton közelíthet meg.
 
Minden évben megrendezésre kerül a július 24-hez kötődő Szt. Iván napi nyári napfordulókor az ún. „Lámpásolás”, mely egyben falunapnak is mondható.
Emlékmű a Széchenyi téren

Ajánlott web-oldalak

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Időjárás